De verwarrende werkelijkheid van Huizenjacht op SBS6

We wonen fijn. Heus. En als mijn huwelijk, mijn vriendengroep en mijn familiebanden mij lief zijn blijven we hier de komende tien jaar wonen en laat ik het woord “verhuizing” nooit meer vallen….Het had immers nogal wat voeten in aarde. Dat weerhoudt mij er echter niet van dagelijks even de nieuwe aanwas op Funda te aanschouwen, mijn televisie standaard op “Fine Living” af te stemmen én mijzelf dagelijks om vijf uur op de bank te nestelen voor het hoogtepunt van mijn dag;
Huizenjacht op SBS6.
Maar wel een bijzonder verwarrend hoogtepunt.

In principe is het een vrij bekend concept; blank heterostel zoekt vrijstaand huis voor €150.000 met acht slaapkamers, een zwembad en een dubbele garage….you get the picture, de wensenlijst is doorgaans eindeloos waardoor het al snel duidelijk is waarom het nog niet gelukt is met die hele zoektocht. Geen zorgen; SBS haalt graag zijn beste sterren van stal om het inmiddels wanhopige stel -waarvan er één altijd te veel praat en de ander het lulletje rozenwater is- uit de brand te helpen. De allerbeste, als je het mij vraagt, is Marlayne Sahuliepalullie -die ene waarvan niemand de achternaam uit kan spreken dus en oja, die ooit meedeed aan het Songfestival-. Marlayne interesseert het allemaal nét niet genoeg waardoor ze zelf ook maar wat tegen de muren staat te schoppen.
Heerlijk.
Maar niet wat het nu zo verwarrend maakt.

Nee, die verwarring zit hem in het ab-so-lu-te gebrek aan luistervaardigheden daar bij SBS6.
Top van het budget is €200.000? Say no more, SBS regelt gewoon een bezichtiging bij een huis van €310.000, “maar het staat al wel twee weken te koop, dus er kan vast wel wat af”.
Wil je echt in Rotterdam wonen want daar werken jullie beiden? Hier, een leuk herenhuis in Utrecht, en de trein is slechts op 20 minuten fietsafstand! Eis van vier slaapkamers voor je almaar uitdijende kroost? Deze schuur heeft zelfs nog geen muren, maar met een beetje fantasie kan je er vast wat van maken!

Want fantasie, dat hebben ze altijd zat. Je hoeft maar naar een muurtje te wijzen of de stylist die mee is begint er tegen aan te tikken, om vervolgens uitgelaten te kirren dat dat ” er allemaal uit kan, en dan heb je alsnog die mooie leefkeuken!”. Dat lulletje rozenwater al had aangegeven twee linkerhanden te hebben deert niet, want een complete verbouwing plus extra verdieping kost ook altijd maar “rond de €5000″, waar ik persoonlijk mijn tuin nog niet eens voor kan laten doen. Uiteindelijk zetten ze zo’n stel dan neer in de hipste kroeg die het dorp rijk is om op een TV nog éénmaal de drie huizen te laten zien, want schijnbaar doet zo’n dagje huizen kijken ernstige dingen met je korte termijn geheugen. Het stel hakkelt wat over “huis twee is het geworden” de stylist laat nog een compleet ander huis zien zodat het stel ook weet wat ze kunnen hebben als ze het oorspronkelijke huis platgooien en er voor twee miljoen een nieuw huis op bouwen en de avond is weer gered.
Oja; de voice over benoemt ook nog even en-passant dat ze “huis twee toch niet gekocht hadden, aangezien het €60.000 boven budget was…en in een andere provincie”.

Ik laat me tevreden in de bank zakken na afloop, prijs me gelukkig met mijn huis en sta vervolgens toch maar weer op….
even tegen dat muurtje schoppen om te kijken of die er uit kan.