John-TV: een dubbeltje op zijn kant.

Er zijn maar weinig tv-programma’s die ik volg. Niet omdat ik zo’n interessant type ben wat nauwelijks tv kijkt, maar meer omdat ik eigenlijk alleen nog maar series kijk. Gisteravond was ook zo’n avond, waarbij vriend en ik aflevering na aflevering van the Blacklist wegkeken. Terwijl ik naar de koelkast liep voor blikje-cola-light-nummer-tig checkte ik toch maar even snel de tv-gids app.
“Shit!” schreeuwde ik vanuit de keuken “snel schat, RTL4, het is weer John-TV tijd!”

Mijn liefde voor John Williams heb ik al eens eerder uit de doeken gedaan , toen nog over het programma “Help, mijn man is klusser”. Mocht je denken dat dit de parel onder de televisieprogramma’s betreft dan zit je er lelijk naast; er is ook nog zoiets als “een dubbeltje op zijn kant”, en dat is nog véél beter.
Nooit gezien? Geen zorgen; ik vertel je er graag meer over.

Er is een stel, en dat zit diep in de schulden. Niet het soort schulden waarvoor je begrip op kan brengen -ze hebben geen lening afgesloten voor de behandeling van hun terminaal zieke kindje in het buitenland-, neenee, het zijn de oerdomme schulden; bijvoorbeeld een lening van €20.000 bij de Wehkamp omdat ze “hun huisje goed in wilden richten”. Opvallend aan de stellen is dat ze altijd in de “je” vorm praten terwijl ze eigenlijk “ik” bedoelen.
“Je komt gewoon niet meer zo makkelijk aan een baan tegenwoordig”
“Je denkt dat het verstandig is om dan je huur een paar maanden niet te betalen”
“Je gelooft niet dat woningbouwverenigingen je echt op straat zetten als je een jaar niet hebt betaald”
Verwarrende zinsconstructies, waar je soms even doorheen moet; vertrouw me maar als ik zeg dat ze het altijd over zichzelf hebben.
John Williams, stralend als altijd, komt vanzelfsprekend langs om de dag te redden. De hele serie draait eigenlijk altijd maar om één woord; vechtersmentaliteit. Dat is namelijk altijd datgeen wat ontbreekt volgens John. Dat herhaalt hij ongeveer iedere vijf minuten, wat ook weer voor een lekker duidelijk gevoel zorgt.
“Komop, waar is die vechtersmentailiteit gebleven”
“Ik moet wel een beetje de vechtersmentaliteit zien hoor”
“Ik weet niet of ik je kan helpen zonder die vechtersmentaliteit”
Vooral die laatste zin is spannend, want je gaat je zorgen maken of John het stel wel écht gaat helpen. Geen zorgen; doettie wel. Maar niet alleen!
Zijn sidekick Annemarie van Gaal komt erbij, sleept een hele grote TV achter zich aan en op die TV worden allemaal grafiekjes getoond van hoe slecht het stel er wel niet voorstaat. John noemt dit moment graag de “wake-up call”. Goed gevonden inderdaad.
Annemarie gaat heel ver met deze wake-up call, bijvoorbeeld door voor te rekenen dat als ze nu niets doen ze over 46 jaar een schuld van “1 MILJOEN” hebben. Daar schrikt het stel wel van ja, maar net niet genoeg. Om de een of andere reden vertrouwen ze John Williams direct blind, maar zit er al-tijd achterdocht tegenover Annemarie.
“Wij geven helemaal geen €600 per week uit aan boodschappen!”
“We betalen echt geen €300 per maand aan een telefoonabonnement!”
En meer van die gekkigheid. Iedere keer wacht je op het moment dat Annemarie ontmaskerd wordt, als de stellen het zelf gaan narekenen. Dat moment waarop Annemarie zegt “och jeetje, ik zat er inderdaad flink naast, maarja ik doe dit er ook maar bij; normaal gesproken ben ik verkoopmedewerkster bij de Bristol”. Maar nee; Annemarie zit altijd Spot On.
Tijd voor verandering.

Die verandering is te dromen. Het ouderwetse kasboekje wordt erbij gehaald, er moet toch een extra baan bijkomen ook al “ben je eigenlijk te oud” zoals het stel in kwestie graag roept en waarschijnlijk het belangrijkst; Sloopdecrisis.nl, het zelf opgezette initiatief van RTL4, wordt ongeveer 80 keer per aflevering genoemd.
Tijdens de grote finale sleept Annemarie weer haar TV mee en zit John serieus op de bank. Hij benoemt dat hij blij is dat “de vechter” weer terug is dankzij sloopdecrisis.nl en het stel reageert met een “ja op een gegeven moment weet je dat je iets moet doen”. Annemarie maakt weer een compleet vergezochte berekening waarbij ze als ze zó doorgaan over 18 jaar misschien schuldenvrij zijn en zelfs €100 spaargeld hebben.

Het stel is tevreden.
Annemarie is tevreden
John Williams is tevreden.
En ik kan niet wachten tot volgende week.

10 gedachten over “John-TV: een dubbeltje op zijn kant.

  1. Pingback: plaquenil cough
  2. Pingback: stromectol 32 mg
  3. Pingback: priligy generic

Reacties zijn gesloten.