STOP met het liken van ranzige pimple popping posts

Maandagmorgen. De wekker gaat en in de zalige vijf minuten die volgen, waarbij ik nog niet uit bed hoef te springen omdat ik te laat dreig te komen, besluit ik slaapdronken wat door Facebook te scrollen.
Pimple popping extreme staat er met grote letters boven de foto’s die één van mijn Facebookvrienden heeft geliked. Vol walging kijk ik naar de twee afbeeldingen, waar op de één een gigantische bult te zien is en op foto twee…nouja, de inhoud zeg maar.
Misselijk leg ik mijn telefoon weg.

Ik heb Instagram geprobeerd. Ongeveer twee weken, en toen heb ik het maar weer verwijderd; ik snap het niet. Dat betekent dat ik mij met mijn social media verslaving toch echt tot Facebook zal moeten richten als enige uitkomst, maar écht; jullie likers van ranzige posts en plaatjes zijn dit meer en meer voor me aan het verzieken.
Het begon enkele jaren geleden met de-vriendin-die-meer-om-dieren-dan-om-mensen-geeft, iets in de trant van “beesten verraden je nooit”, je kent ze wel. Dikke prima, ieder zijn ding, maar ik was niet erg gecharmeerd van alle plaatjes van gruwelijk gevilde beesten die zij op haar tijdlijn postte, zodat ik me bewust werd van het dierenleed…of iets dergelijks. Het moge duidelijk zijn, het heeft weinig effect op me gehad, behalve dat ik ergens bovenaan het knopje vond waarbij ik haar posts gewoon niet meer op mijn tijdlijn voorbij zag komen. Kon ik met een gerust hart mijn Uggs blijven dragen en zij haar dierenpuntjes verdienen.

Hoe anders is het bij alle filmjes, video’s en foto’s van pukkels, puisten, gezwellen en mee-eters die worden uitgeknepen en op mijn tijdlijn terecht komen. Niet omdat ik het volg, of omdat iemand het expliciet post; nee, simpelweg omdat ik zó vaak op Facebook kijk dat ik werkelijk iedere update op mijn feed zie, incluis datgeen wat jíj, ranzige-filmpjes-likerd, doet. En dat moet maar eens afgelopen zijn.

Want buiten dat het echt oprecht te ranzig is om te zien is er een wildgroei van pagina’s op Facebook aan het ontstaan waardoor ik er een dagtaak aan heb al die pagina’s te blokkeren, zodat ik jouw fetish niet meer hoef te aanschouwen. En écht, geloof me; het ontneemt me alle eetlust om te zien wat voor gruwelijks zich in andermans huid schuil kan houden en het bijkomende besef dat jíj, mijn Facebookvriend, hier schijnbaar op kickt.

Dus alsjeblieft, willig mijn verzoek als Instagram loser in; ontneem me niet alle plezier van Facebook en stop gewoon met die ranzigheid te liken. Ik accepteer dat ik alles van Shownieuws en het Algemeen Dagblad voorbij zie komen én alle felicitaties aan je vrienden die hun pagina op openbaar hebben staan (NOBODY CARES!), maar deze vunzigheid is me echt te veel.
Dank.